Hamsters
Een hamster is een leuk huisdier. Al zijn ze niet altijd even gezellig want ze laten zich overdag niet zo vaak zien. Kinderen hebben er dus vrij weinig aan. Ook moet je er rekening mee houden dat je met een hamster voorzichtig moet zijn, ze kunnen zich snel bezeren. Wel zijn hamsters gemakkelijk te onderhouden en snel tevreden. Geef ze een tissue en ze vermaken zich prima. ;-) De gouden regel is wel dat je een hamster alleen houdt. Hij is namelijk solitair, wat wil zeggen dat hij in tegenstelling tot veel andere dieren het liefst alleen leeft. Ook al denk je dat het nog zo goed gaat...in 99% van de gevallen loopt het lelijk uit de hand en kunnen ze ernstig verwond of gedood raken. Dus waarom het risico nemen?
Rassen
Er zijn verschillende soorten rassen maar het grootste verschil zit er tussen de dwerghamsters en de syrische (goud) hamsters. Een dwerghamster is rond de 7/8 cm terwijl een syrische hamster wel 17-18 cm kan worden. Ik heb er van iedere soort enkelen gehad en om eerlijk te zijn vind ik dat je ze ook niet echt met elkaar kunt vergelijken. Een syrische hamster is wat rustiger terwijl sommigedwergjes behoorlijk hyper kunnen zijn. Voor een uitgebreide beschrijving per ras kun je hier http://www.dehamster.nl/soorten.html klikken. Hieronder zal ik wat korte info per soort geven.
Syrisch
De syrische hamster is solitair en een schemer/nacht dier. Hij wordt tussen de 15 en 18cm lang en weegt ongeveer 150/180 gram. Meestal zijn de mannetjes wat kleiner dan de vrouwtjes. Hij heeft 4 teentjes aan de voorpootjes en 5 teentjes aan de achterpootjes. Van karakter is hij vrolijk, rustig en vrij gemakkelijk tam te maken indien je hierin een rustige aanpak hebt en hem niet teveel vanaf boven benadert. Hij wordt ongeveer 2/ 2,5 jaar. De naam goudhamster klopt niet meer echt, inmiddels zijn de dieren in heel veel kleuren te koop.
Let er bij deze hamstersoort op dat je alles groter moet aanschaffen dan bij een dwerg. Zo moet de kooi minimaal 80 x 40 zijn en moet je b.v. ook een rad van minimaal 18cm doorsnee nemen. Kleine hamstertjes zijn al geslachtsrijp vanaf 4/5 weken. Rond die tijd moet je ze dus echt gaan scheiden!
'
Rus
De Russische dwerghamster is een klein, rond pluizebolletje. Hij wordt maar rond de 8cm lang, weegt ongeveer 50 gram en als hij ligt is het net een golfballetje. Een kenmerk is de streep op de ru maar ook dit ras is voortaan in alle kleurslagen te verkrijgen. Hij is wat sneller en schrikachtiger als de Syr, maar is toch redelijk goed tam te maken omdat ze niet snel bijten. Dit ras heeft zowel voor als achter 5 teentjes en maar een ieniemienie staartje. Ook dit ras is na een week of 4/5 al geslachtsrijp. De Rus wordt ongeveer 2 jaar oud.
Campbelli
De Campbelli dwerg lijkt qua uiterlijk ontzettend veel op de rus. Hij is ietsjes forser en de (aal)streep is iets dunner maar deze verschillen zijn erg moeilijk te zien. Bij de mijne merkt ik het eigenlijk alleen aan het karakter: de Campbelli is aanvallender als de rus. Waar de Rus nogal eens verstijft van angst als je hem op wil pakken zal de Campbelli meteen tot de aanval overgaan. Ook de Campbelli wordt ongeveer 2 jaar oud.
Roborovski
De Roborovski dwerg is het kleinst en het meest hyper. Je herkent ze aan een klein rond kopje en ze hebben GEEN streep op de rug. Ze zijn vliegensvlug en dus zeker geen knuffelhamster. Maar wel heel leuk om naar te kijken en zacht van aard. Dit ras wordt wel ooit met meerdere tegelijk gehouden maar het kan ten aller tijden misgaan. Ik zou het dan ook niet aanraden. Een Roborovski kan 3 jaar oud worden.
Chinese dwerg
De Chinese dwerghamster heeft een wat langere staart, 5 tenen aan de voorpootjes en 5 aan de achterpootjes en is voor een dwerg aan de redelijk grote kant. Het vrouwtje wordt tegen de 10 cm en weegt rond de 38 gram terwijl een mannetje wel 12 cm kan bereiken met een goede 45gram. Dit ras is iets schuwer en het kost meestal wat meer moeite en geduld om het diertje tam te krijgen. Het opvallende is dat dit ras wat behendiger klimt dan andere rassen. Misschien kunnen ze wat beter hun evenwicht bewaren door het lange staartje. ;-)Je kunt bij dit ras je niet vergissen in het geslacht, de mannetjes hebben duidelijk zichtbare ballen. Zo groot dat ik de eerste keer dacht dat ie een tumor had. :S De Chinese dwerg kan een leeftijd bereiken van 4 jaar.
Huisvesting
Voor een dwerghamster is de minimale afmeting 50 x 25cm en voor een syrische hamster 80 x 40cm. Er zijn heel veel verschillende kooien verkrijgbaar, van eenvoudige aquariumbakken tot de meest ingewikkelde buizenkooien. Alles heeft zijn voor en zijn nadeel: de dichte bakken moet je wat vaker schoonmaken om ammoniakoverlast te vermijden, de buizen van de meeste kooien zijn een ramp om schoon te krijgen en de meeste etagekooien zijn niet geschikt omdat hamsters geen klimmers zijn.Hieronder een paar voor- en nadelen van verschillende types kooi.
De traliekooi
Het belangrijkst is dat de kooi veilig is. Etages zijn heel leuk, maar een hamster ziet geen diepte en kan zich lelijk bezeren als hij valt. Je kan dit oplossen door hangmatjes tussen verschillende verdiepingen te hangen waardoor de hamster in ieder geval zacht terecht komt als hij valt. Maar ideaal is het niet, vaak kan een syrische hamster tussen verschillende etages niet eens rechtop staan en kan hij een flink oppervlakte hierdoor niet gebruiken. Heb je een etagekooi dan plaats de etages zo dat je hamster er rechtop onderdoor past en hang hangmatjes op om zijn val te breken. Zorg er ook voor dat je hamster niet kan ontsnappen, kleine openingen zijn al groot genoeg voor een nieuwsgierige hamster. Dit geldt voor alle kooien : 1 cm is de maximale afstand tussen de tralies. Let hierbij ook op de deurtjes, soms hebben deze daarin net een wat grotere opening die al funest kan zijn.
Let bij de aankoop ook op de handigheid in schoonmaken, zeker als je hamster niet handtam is. In onderstaande kooi bijvoorbeeld zat maar 1 klein deurtje. Wil je dus je hamster in zijn huisje eruit tillen tijdens het schoonmaken dan kan dat niet. Dat vond ik zelf behoorlijk irritant want je moet hem altijd vangen en het hele traliegedeelte optillen om er iets aan schoon te maken.
Dichte kooien
Hierin zijn verschillende mogelijkheden. Je hebt de zogenaamde Dunakooien en je hebt aquariumbakkken. Beiden hebben zowel voor als nadelen. Het handige van deze kooien is dat het er niet in kan tochten, dat je je diertjes goed kan zien en dat ze vaak in grote maten te krijgen zijn.
Het nadeel is dat je bij bijna alle varianten (de Duna hamster van 50cm uitgezonderd) zelf voor een gaaspaneel aan de bovenkant moet zorgen tegen het ontsnappen. Je kunt dat gewoon kopen bij zaken als de Praxis en je moet dan traliegaas nemen van 1cm doorsnee. Zorg dat je de zijkanten goed vlak knipt zodat jij en je hamster je niet kunnen bezeren. Ook "ademen" ze wat minder en daardoor moet je de urineplekken vaker schoonmaken.
Last but not least...je moet aangepaste drinkflesjes en radjes kopen. Je kunt namelijk niks door de tralies steken en daar moet je vantevoren rekening houden. In de dierenwinkel kun je speciale flesjes halen die je met zuignappen aan de binnenkant kunt bevestigen. Datzelfde systeem is er ook voor loopradjes en deze zijn ook op een standaard verkrijgbaar.
Buizenkooien
Hiermee bedoel ik een kooi die voor het grootste gedeelte bestaat uit aan elkaar gekoppelde buizen. Het ziet er heel leuk uit en de buizen zijn uiteraard een uitdaging voor iedere hamster. Maar de meeste kooien hebben een ontzettend klein grondoppervlak, meestal maar rond de 30 hooguit 40 cm. Das echt te weinig en de buizen kunnen dat niet vervangen. Verder zijn ze niet handig schoon te maken en breekt er nogal gauw iets. Je kunt dus het beste voor de zekerheid wat reservebuizen inslaan, voor het geval dat het systeem waar jij mee werkt niet meer voorradig is. Hieronder zie je een voorbeeld van 2 Habitrailkooien die ik aan elkaar gekoppeld heb. Een van de 2 heb ik alleen nog via Marktplaats kunnen bemachtigen omdat het model nergens meer te verkrijgen is.
Inrichting
Er zijn een paar zaken die zeker niet mogen ontbreken in een hamsterkooi. Dat zijn een huisje, een rad, een drinkfles en eetbakje en speeltjes. Het radje moet dicht zijn zodat de hamster er niet met zijn voetje tussen kan komen en verder moet je zorgen dat je de juiste maat hebt. Dwz 12-15 cm doorsnee voor een dwerghamster en 18cm doorsnede voor een syrische hamster. Let er ook op dat je het radje regelmatig schoonmaakt: de meeste hamster plassen namelijk tijdens het rennen erin!
Een huisje, eetbakje en flesje kun je gewoon in de dierenwinkel aanschaffen. Daar hebben ze ook een heleboel speeltjes die leuk zijn voor een hamster. Buizen vinden ze leuk en wilgeballen en Loofahsnacks zijn goed voor hun tanden. Maar de meeste speeltjes hoef je niet te kopen, die maak je gewoon zelf. Van wc rolletjes en kartonnen doosjes kun je al wat leuks maken: stop er een hondebrokje in en maak het goed dicht zodat je hamster moet werken om het eruit te krijgen. Leg wat tissues of (wc) papier in de kooi als nestmateriaal, daarmee is ie ook wel even zoet. Verplaats af en toe wat attributen in zijn kooi en verstop in enkele hoekjes wat lekkers...ook al goed voor een speurtocht.
Ik heb zelf zaagsel als bodembedekking maar ik moet eerlijk toegeven dat ze hier maar tegen 1 merk kunnen; de rest stoft te erg en daar gaan ze ontzettend van niezen. Je kan ook voor aubiose kiezen of beukensnippers, daar hebben ze vaak een wat minder allergische reactie op. Geef iig geen hooi of stro als bodembedekking, dit is veel te scherp. De plashoek maak ik om de dag schoon en de hele kooi 1 keer in de 2 weken.
Verder nog een waarschuwing: geef NOOIT hamsterwatten of een knaagsteen. Beiden zijn zeer slecht en kunnen levensgevaarlijk zijn.
Een wilgebal is lekker en gezond
Voeding
Een hamster dankt zijn naam aan het feit dat hij een voorraadje voer aanlegt zodat hij in geval van nood een tijd vooruit kan. Het leukst is dan ook als je hem elke dag een nieuwe voorraad geeft waarop hij zich kan uitleven. In de dierenwinkel zie je dat verschillende merken met 2 soorten voer: het voer voor de dwerghamster en het voer voor de syren. Het is handig echt het juiste voer voor je dier te kopen aangezien de behoefte hier specifiek op afgestemd is. De aanbevolen hoeveelheid staat meestal op de verpakking maar gemiddeld is dat 15 gram voor de syr (een eetlepel) en 10 gram voor een dwerg ( 2 theelepels). Zelf ben ik erge fan van het voer van Versele Laga...dat gaat hier tot het laatste zaadje op terwijl ze van andere merken vaak de biksjes (de harde staafjes) laten liggen.
Aanvullend kun je de hamster wat groente geven, wat fruit en wat dierlijke eiwitten in de vorm van een hondebrokje (2 pwk) of een stukje gekookt ei. Wat gekookte witte rijst, een stukje al dan niet gekookte pasta, een pinda en een stukje droog bruin brood vinden ze ook lekker. Ook kun je ivm het slijten van de tanden een pluk hooi in de kooi leggen. Zelf haal ik daar de scherpe stukjes uit aangezien die voor problemen kunnen zorgen als ze het in hun wangen stoppen.
Let op : het groene gedeelte van een wortel of tomaat is giftig en dit mogen ze absoluut niet hebben!! Voor een lijst van veilige en giftige planten/groenten/fruit klik je hier.
http://www.knagers.net/plantenlijst.htm
Ziektes
Natuurlijk probeer je je hamster zo gezond mogelijk te houden. En dus zet je de kooi niet op de tocht of in de zon, maak je de hamster niet wakker terwijl hij slaapt en schakel je liever niet ineens over op ander voer. Ook zorg je dat jij altijd wat te knagen en te spelen hebt. Maar toch kan het je opvallen dat je hamster ineens wat minder energiek is of iets mankeert. Bedenk eerst even of er iets veranderd is in het ritme of eten van je hamster en denk ook even na of het ouderdom kan zijn. Sommige hamstersoorten rennen bijvoorbeeld al na een jaar niet meer zo lang in hun radje. Noteer alles wat je opvalt aan de hamster en bel met dit lijstje de dierenarts. Dat is de meest betrouwbare manier om erachter te komen of het iets ernstigs kan zijn.
Er zijn een paar kwaaltjes die vaker voorkomen bij hamsters:
"verkoudheidsklachten" Niezen, een nat neusje....het kan een simpele allergie zijn maar het kan ook een bacteriele infectie zijn. Probeer als eerste de kooi helemaal stofvrij te maken door hem leeg te gooien, schoon te maken en beukensnippers op de bodem te strooien. Verzeker jezelf ervan dat de kooi uit de wind en op een rustige plek staat met een normale kamertemperatuur. Verandert er na een dag niks, bel dan je dierenarts.
Diarree Denk weer even goed na of er iets veranderd is aan het eetpatroon van je hamster. Meestal is de diarree onschuldig en helpt het als je je hamster op een dieet zet van alleen brokjes. Geen fruit en groente dus. In sommige gevallen kan bij de Syrische hamster de diarree erger zijn: je noemt het dan Natstaart. Dit is een bacteriele infectie waarbij de hamster alleen kan genezen met medicatie. Heeft je hamster hele dunne diarree, overleg dan meteen met je dierenarts.
Kale plekken Ook een hamster kan vlooien of mijt hebben.Omdat met het blote oog vaak moeilijk te zien is welke van de 2 het betreft zul je toch naar de dierenarts moeten. De over the counter verkrijgbare produkten bij een dierenwinkel helpen namelijk niet bij een hardnekkige mijtbesmetting.
Tandproblemen De tanden van eenhamster slijten door het eten van droogvoer, hout en hooi. Als dat niet gebeurt worden de tanden te lang en kan de hamster niet meer goed, of zelfs helemaal niet meer eten. De dierenarts kan ze dan weer inkorten zodat je hamster weer normaal kan eten.