Konijnen
Over konijnen valt heel veel te vertellen. Zo zijn ze ongelukkig als ze alleen zijn (ze willen een konijnenmaatje), moeten ze jaarlijks geent worden en kunnen ze vrij snel overlijden als u niet adequaat reageert op symptomen van ziektes. Maar laten we bij het begin beginnen.
U denkt erover een konijn te nemen. Een konijn alleen is erg eenzaam dus gaat u liefst meteen door naar plan B; u wil een koppeltje konijnen. Want konijnen zijn het gelukkigst als ze samen zijn als konijnendame met konijnenheer; voedster en ram. Er zijn verschillende mogelijkheden maar als u bewust voor gelukkige konijnen kiest is een koppeltje gaan uitzoeken bij een konijnenopvang een goede beslissing. Een opvang is als het ware een asiel voor nijnen. Ze worden er opgevangen, medisch gekeurd, geent en gecastreerd of gesteriliseerd. Want aangezien er genoeg konijnen op de wereld zijn is het niet verstandig om "voor de lol" een nestje te nemen. Bij de opvang kennen ze de konijnen die ze herplaatsen en kunnen ze het beste adviseren welke konijnen het beste bij uw situatie passen. Want zeg nou zelf...als je in een dierenwinkel 10 konijnen in een accubak ziet zitten lijken ze toch allemaal hetzelfde? Terwijl ieder dier een eigen karakter en eigen ziel heeft. Dus ben ik absoluut voorstander van het aanschaffen via asiel of opvang. Mocht een van uw konijnen overlijden kunt u ook daar weer een nieuw maatje voor uw weduwe of weduwnaar vinden. In het geval dat u 1 konijn heeft en u wil deze verblijden met een partner heb je de meeste kans van slagen in de combi gecastreerde heer met dame. Twee heren wordt gegarandeerd vechten (ook al zijn het broertjes en zeggen ze in de dierenwinkel van niet) en twee dames kunnen na verloop van tijd ook ineens gaan knokken. De ideale combi is echt gecastreerde heer met (liefst gesteriliseerde) dame en als het even kan ook nog het konijn wat je al hebt zelf het nieuwe maatje laten kiezen. Het koppelen van beide konijnen daarna neemt best wat tijd in beslag en voor een koppelschema wat in de praktijk het beste werkt verwijs ik je naar http://www.opvangfranky.nl/koppelen
Verder moet u zich bedenken of u ze de volgende zaken kan bieden. Konijnen hebben ruimte nodig. Minimaal een hok van 100 x 50 maar dan moet er buiten wel een ren aan zijn of binnen de mogelijkheid om minstens een uur of 3 per dag de benen te kunnen strekken. Dit is echt het minimale, hoe meer ruimte hoe gelukkiger het konijn is. Laat je ze in huis rond lopen dan kijk uit voor kabels, giftige planten en andere huisdieren. Verder is soms vloerbedekking en behang ook niet veilig maar dat hangt van het konijn af. ;-)
Buiten mag er absoluut geen ontsnappingsmogelijkheid zijn en ben er op voorbereid dat konijnen erg snel kunnen graven dus een goede bodem is erg belangrijk. Verder is een vijver en het hebben van giftige planten ook erg gevaarlijk.
Konijnen hebben ieder jaar een enting nodig. Deze zijn niet goedkoop (rond de 50,-) maar BROODNODIG. Ze beschermen het konijn tegen VDS en Myxomatose, 2 dodelijke konijnenziektes waarvan ieder jaar meer uitbraken geconstateerd worden.
Verder zijn konijnen prooidieren wat inhoudt dat ze kwaaltjes en pijn pas op het laatste moment laten zien. U moet ze dan ook erg goed in de gaten houden en alert reageren want het is voor konijnen vrij snel te laat. 24Uur niet eten is DODELIJK voor het konijn. U moet dus bereid zijn veel aandacht en tijd in de verzorging van het dier te steken. Kunt of wilt u dat niet doen dan neem alsjeblieft geen konijn. Neem ook nooit een konijn voor de kinderen want nieuwigheid is er snel van af en u kunt de verantwoordelijkheid van een dier hoe dan ook niet bij een kind neerleggen. Mijn kind kijkt er niet naar om of is er ineens allergisch voor staan bovenaan de lijst met dumpexcusen.
Heeft u er dit allemaal voor over en wilt u graag konijnen als huisdieren nemen dan volgt hieronder stap voor stap een uitleg.
Alvast heel veel plezier met deze geweldige dieren!!
De keuze binnen of buiten
Konijnen uit de opvang zijn gewend aan een buitentemperatuur maar mocht u toch een konijn uit een dierenwinkel aanschaffen dan kan hij in de winter zeker niet naar buiten. Als minimum temperatuur moet het van binnen naar buiten ongeveer 15 graden zijn, ook snachts. Je kunt als regel aanhouden dat temperatuursverschillen, of het nu van binnen naar buiten is of andersom, nooit goed zijn en niet meer als 10 graden mogen zijn. Buitenhokken mogen zeker niet in de tocht, regen of zon staan maar zo neutraal mogelijk. In de winter hou je het konijn warm door er flink wat stro in te leggen (voor zwakke of oude konijnen evt een snugglesafe) en in de zomer hou je hem koel door hem in de schaduw te plaatsen en er bevroren waterflessen in te leggen met een theedoek eromheen of een Icepod.
De huisvesting.
We beginnen met de huisvesting voor binnenkonijnen. Het beste is een traliekooi te nemen met de minimale afmeting van 1 meter bij 50cm. Deze kooien zijn al verkrijgbaar vanaf 24,95 en zijn sterk aan te raden boven Duna kooien. Laatst genoemde zijn van doorzichtig plastic en hebben geen deurtjes en houden veel plas (ammoniak) lucht vast wat erg slecht is voor het konijn.
De traliekooi is ook verkrijgbaar in 1.20 en 1.40 wat uiteraard altijd beter is. Maar je kunt ook zelf creatief zijn met deze kooien doordat alle zijkanten los te maken en in te klappen zijn. Zo heb ik er zelf een eikenhouten dekenkastje aan vastgemaakt als nachthok en maak ik ook weleens 2 kooien aan elkaar. Even zoeken op marktplaats of bij 2e hands winkeltjes, de boel goed reinigen en je hebt vrij goedkoop een goede oplossing.
Voorbeeld Dunakooi die ongeschikt is voor konijnen.
Voorbeeld traliekooi van 50x100 die zeer geschikt zijn
Voorbeeld hoe je een 2ehandskastje kunt omtoveren tot perfect nachthok.
Het schoonmaken van de kooi doe ik altijd met Citronella maar als ik nieuwe kooien heb reinig ik ze altijd met Dettol. Sommige ziektes zijn ook via kooien en drinkflesjes nog overdraagbaar dus maak ze altijd goed schoon voor je ze in gebruik neemt.
Op de bodem kun je kranten leggen (de inkt is NIET giftig) en daarover een laag bodembedekking naar keuze. Zaagsel wordt afgeraden i.v.m. irritatie van de luchtwegen en kattegrit mag absoluut NIET. Dat absorbeert vocht tot een dikke klont waaraan het konijn na eten hiervan acuut zal overlijden. Ik heb zelf gewoon hooi en/of beukensnippers op de bodem liggen.
Stro is erg warm en is eerder aan te bevelen voor buitenkonijnen.
Verder moet een binnenkonijn per dag zeker 3 uur kunnen rondhuppen. In een kooi kunnen ze amper rechtop staan dus alle spieren en gewrichten moeten kunnen strekken om vergroeiingen te voorkomen. U zult dus ook uw huis konijnveilig moeten maken.
Dit zijn de meest voorkomende giftige planten:
GIFTIGE PLANTEN Aronskelkfamilie : diefenbachia,aronskelken, slangewortelLeliefamilie: hyacinten, lelies (alle soorten), tulpen, herfststijlloos, aspidistra (potplanten), aloe, lelietjes van dalen, salomonszegel, prei, asperge, bieslook (kan maag,-darmkrampen veroorzaken) uien en sjalotten. Maagdenpalmfamilie: alle oleandersoorten (zeer giftig vaak dodelijk) Nachtschadefamilie: rauwe aardappel, aardappelloof, tomatenplanten, bitterzoet, boksdoorn, doornappel, capsicum, petunia, tabaksplant, zwarte nachtschade, oranjeappelboompje (vaak dodelijk) Narcissenfamilie: alle narcissoorten, sneeuwklokje, amaryllis, clivia, agave (maag-, en darmkrampen/ontstekingen, vaak dodelijk)Wolfsmelkfamillie: het melksap van alle soorten is giftig, soms dodelijk. Kerstster, palmboompje, buxus, wonderboom met wonderbonen, gatenplanten, philondendron, (braken, diarree, bewusteloosheid, soms zelfs na weken of maanden.) taxus: alle delen ook stam zeer giftig, dodelijk. Losse bloemen of planten: anjers, azalea, laurier, rodondendron, berenklauw, blauwe regen, gouden regen, hortensia, vogellijm/maretak, monnikskap, naaldbomen, (zowel naalden als het water waar de naalden in drijven) nieskruid, primula, rabarber, ridderspoor, vingerhoedskruid, sierpeperplantje, jasmijn, kamperfoelie (braken, diarree, krampen, dodelijk)
|
Alle giftige planten (en andere ook als u ze graag wil houden ;-)) moeten onbereikbaar zijn en alle kabels zullen weggewerkt moeten worden. Het zal je verbazen hoe vindingrijk konijnen kunnen zijn als ze ergens aan willen knagen. Het makkelijkst is om dit met renpaneeltjes te doen die je goed vastmaakt. Deze zijn gewoon in de dierenwinkel te koop. Ook kun je ze zelf maken van gaas en hout of kun je kamerschermen op de juiste hoogte zagen. Maak wel alles heel goed vast want anders ligt het om voor je er erg in hebt. Het deurtje van de kooi kun je openlaten zodat het konijn terug kan wanneer hij of zij zin heeft. Konijnen gaan tzt ALTIJD terug aangezien het zindelijke dieren zijn en ze alleen hun eigen plashoek gebruiken.
Er zijn verschillende speeltjes die een konijn interessant vindt. Wilgeballen, omdat ze lekker zijn en gezond voor de tanden, loofahsnacks om dezelfde reden maar ook wc rolletjes en een paar proppen papier zijn leuk om kapot te maken. Kartonnen dozen met gaten erin om doorheen te kruipen zijn populair en ook kattentunnels vinden ze geweldig. Voor de rest verwijs ik je door naar de dierenwinkel waar genoeg op voorraad is. Het enige wat je NIET moet aanschaffen is een knaag of liksteen. Geen idee waarom deze nog steeds te koop zijn maar door het zout zijn deze erg slecht voor de nieren. Geef ze liever iets van wilgehout om aan te knagen of zelfs een wilgehuisje.
De eetbak moet zwaar zijn en het liefst vrij plat want anders smijten ze hem de hele kooi door. Het drinken graag in een drinkflesje om dezelfde reden en omdat het water anders erg snel vies wordt. Een hooiruif of hooibal is ook altijd leuk en een goede manier om het eethooi schoon te houden.
Sommige mensen maken ook gebruik van een wctje maar dat doe ik zelf niet. Ik heb zelf de bodembedekking alleen in de plashoek liggen en maak dit om de dag schoon. Alle konijnen die ik tot nu toe binnen gehad heb probeerden alle bodembedekking aan de kant te gooien zodat ze op een schone bodem konden liggen dus tja...waarom zou ik dan moeilijk doen? ;-)
Dan gaan we door met buitenkonijnen.
Ik wil hierbij nog een keer benadrukken dat het voor een buitenkonijn veel te eenzaam is om alleen te zitten. Soms sta ik versteld van de smoesjes die mensen hebben om toch 1 konijn buiten te houden (hij vindt dit grote hok veel fijner, of "maar ik ga heel vaak kijken") want al ga je 10 keer kijken en wel 5 hele minuten dan ziet ie nog maar 50 minuten iemand per 24 uur. En als de baasjes eerlijk tegenover zichzelf zijn dan halen de meeste dat bij lange na niet in de winter. Een buitenkonijn moet gewoon een konijnenvriendje, zo simpel is het.
Het konijn steeds van buiten naar binnen halen en andersom gaat ook niet want daar zijn ze gewoon niet tegen bestand. Tocht en temperatuursschommelingen zijn de grootste veroorzakers van longontsteking. Daarom is ook de plaats van het hok heel belangrijk: het mag absoluut NIET in de tocht staan en met de beschutte kant tegen de meest voorkomende windrichting in. Ook om binnenregenen te voorkomen. Verder kan het in de winter nodig zijn dat er zeil of plexiglas voor het gaas geplaatst wordt om tegen de ergste kou te beschermen.
In het voorjaar en de zomer moet je ervoor zorgen dat het hok HELEMAAL in de schaduw staat. Al staat er maar een beetje zon op dan stijgt de temperatuur zo snel dat het konijn niet in staat is af te koelen. Konijnen kunnen niet zweten en raken alleen via hun oren hitte kwijt. Je kan dan gebruik maken van een Ice Pod of een petfles met water die je in de vriezer bewaart en die je met een handdoek eromheen gewikkeld tegen hem aan kan leggen. Als er erg veel vliegen en/of muggen zijn kun je in die periode ook horregaas om de kooi spannen. Dit om ziektes en myasis (hierover later meer ) te voorkomen.
De meeste buitenhokken die je in de dierenwinkels koopt zijn te klein en zeker veel te laag. De hokken die uit 2 lagen bestaan zijn al iets beter maar dienen enkel als nachthok gebruikt te worden en niet als hok en ren ineen. Zorg dat je daarom altijd een hok koopt met een deurtje onderin zodat je er een vaste ren omheen kan maken. Een ren die je af en toe neerzet is niet voldoende en biedt geen bescherming aan het konijn van bovenaf. (denk aan roofvogels, marters, katten e.d.) Een goede ren is minimaal 6 m2 en van ALLE kanten dicht. Je kunt bij de aanshaf ook denken aan het kopen van een kippenhok, deze zijn vaak bijzonder geschikt.
Als bodembedekking kun je buiten het beste stro nemen, liefst flink wat in koude periodes. Voor de ren is het in de zomer fijn als er zand ter verkoeling is. Dit kan in de vorm van een zandbak zijn maar het mooist is natuurlijk als het konijn ongegeneerd kan graven. Echter houdt dit wel in dat ook onder het zand gaas of stenen moeten liggen want onderschat de graafcapaciteiten van een konijn niet. Ze zijn weg voor je er erg in hebt!!!
Voor buiten geldt hetzelfde als voor binnen, zorg dat er geen giftige planten staan. Ook kun je je konijn niet "zomaar"op een grasveld neerzetten als hij gras eten niet gewend is. Ook dit moet je eerst dagelijks opbouwen. Geef ook NOOIT gras wat door een grasmaaier afgesneden is, hier krijgen konijnen snel gas (wordt ook later op ingegaan) van. Verder kun je ze als speeltjes tunnels geven, houten kratjes, rieten manden, stenen en takken. Hoe meer er te verkennen is hoe leuker ze het vinden. :-)
Dan nog als laatste een belangrijk advies: laat je konijn altijd een dag of 2 eerst in het hok. Zo leert hij dat daar eten staat en dat het daar veilig is. Als je hem als eerste in de ren zet zoekt hij daar een plasplek en schuilplaats en zal hij niet makkelijk meer het hok gaan verkennen.
De voeding
Konijnen eten voornamelijk hooi, dit stimuleert niet alleen hun spijsvertering maar hierdoor slijten ook hun tanden. En dat is nodig want konijnentanden en kiezen groeien een levenlang door. Op tandproblemen en de darmwerking wordt in het topic ziektes ingegaan. Gedroogde kruiden zijn ook een prima optie; als kruidenhooi of gewoon puur; geplukte weegbree/brandnetel/paardebloem, allemaal heel goed gewassen. Verder heeft een konijn biks nodig, dit zijn geperste pellets waarin waardevolle voedingsstoffen zitten. Geef liever wat biks als gemengd voer want het konijn gaat dan alleen nemen wat hij lekker vindt en meestal zijn de lekkere dingen nu net wat ie niet nodig heeft.
Zelf geef ik biks (bijv. Science Selective, Versele Laga) en als extraatje krijgen ze een stukje buin droog brood, Johannesbrood en zonnebloempitjes. Zo krijgen ze gezonde vetten binnen. Ook zijn ze hier dol op wortelloof, witlof en andijvie. Boerenkool mag ook maar met mate.
Voor een overzicht welke groentes, planten en fruit allemaal wel en welke niet mogen klik je hier.
http://www.knagers.net/plantenlijst.htm
Verder hebben veel kruiden een geneeskrachtige werking. Ik gebruik hiervoor zelf deze pagina http://www.knagers.net/genezende%20voeding.htm om bij eventuele klachten een bijpassende natuurlijke oplossing te kiezen.
Maar ach....konijnen vinden kruiden ook gewoon lekker. Gezond of niet. ;-)
Dan zijn hier nog wat handige wetenswaardigheden/tips.
Konijnen zijn van nature zindelijk. Als je een nieuw konijn hebt kun je hem het beste de eerste 4 dagen in zijn kooi houden en zo ontdekken waar zijn of haar plashoekje is. Naar behoefte kun je daar een wctje neerzetten maar je kunt ook dat hoekje wat vaker schoonmaken. De ammoniak in hun plas kan irriterend zijn voor het konijn dus verschoon die plek wat vaker dan de rest.
Het optillen van het konijn vereist ook wat aandacht. Ze kunnen met hun gespartel redelijk snel hun eigen rug breken dus voorkom gespartel ten allertijden. Ik til zelf mijn konijn met 2 handen onder zijn lijfje op : 1 onder zijn borst en een onder zijn kontje) en druk hem dan meteen zo dicht mogelijk tegen me aan. Hij kan dan niet gaan spartelen en jij kan rustig hem in de positie manouvreren waarin je hem hebben wil.
Als je zijn kontje wil onderzoeken leg je hem als je hem tegen je aan hebt voorzichtig op zijn rug tegen een arm aan. Zijn achterste blijf je ondersteunen om het spartelen te voorkomen. Sommige mensen vinden het handig om op deze manier de nageltjes te knippen, zelf lijkt het me makkelijker om het met zijn tweetjes te doen door het konijn op een tafel te zetten waarna 1 persoon het konijn vasthoudt en steeds een voetje optilt. Maar dat is ieder voor zich. ;-) Meer info over nagels knippen vind je hier. http://www.dierenartsenpraktijkuithoorn-aalsmeer.nl/konijn/nagels-knippen.html
Dan zijn er nog heel veel dingen te leren over het gedrag van je konijn. Zo waarschuwt hij voor dreigend gevaar als hij met zijn achterpoten stampt, maakt hij vreugdesprongetjes (binkies) als hij blij is en rent hij rondjes om je als hij verliefd is. Ik heb een pagina gevonden waar het gedrag van konijnen geval voor geval uitgelegd wordt. Echt een aanrader om je daar eens in te verdiepen!http://www.hetkonijn.nl/konijninfo/gedrag/gedrag.htm
Een transportbox is ook een item wat je in huis moet hebben. Hopelijk hoef je niet vaak naar de dierenarts maar alleen al voor de enting heb je er een nodig. Je kunt een kattentransportbox nemen die je aan de voorkant opent. Die zijn er in verschillende maten te krijgen dus je kunt er een nemen die bij je eigen konijn past. Ik ben zelf erg tevreden over de Ferplast Atlas open 20.
Zoals je ziet is deze ook open aan de bovenkant waardoor je gemakkelijker je konijn er in en uit kan tillen. Ook als je ooit in je eentje medicatie moet toedienen kan dit een uitkomst zijn.
Een E.H.B.O kistje voor konijnen is zeker handig in huis te hebben. Hier een link naar wat je allemaal volgens kenners in huis moet hebben:
http://www.konijnen.nl/ziekten/ehbodoos.htm
Zelf heb ik de volgende zaken altijd in huis:
Pijnstiller (Carprofen, Novacam of Metacam) - gewoon gevraagd aan de dierenarts om het in huis te hebben
Dermiel wondzalf - een nieuwe wondzalf die duizend maal beter werkt dan Calendula (ook verkrijgbaar bij de dierenarts of via webshops, dierenwinkels kunnen het ook bestellen)
Olvarit wortelhapje met een spuitje geschikt om te dwangvoeren - spuitje bij dierenarts voor minder dan een euro
Infacol - vind je bij de babyspulletjes bij de drogist, helpt bij gasvorming
Cisaral - verkrijgbaar bij de dierenarts of online via vets4petz.nl of dierenapotheek.nl
Primparid / metocloral - stimuleert de darmlediging en voorkomt misselijkheid
Protexin - http://www.dekonijnenwinkel.nl/konijnen%20medicijnen.html
Terramycine of CAFzalf - het eerste is verkrijgbaar bij www.dekonijnenwinkel.nl dmv een mailtje te sturen en vind ik zelf het fijnst werken bij een traanoog wat samenhangt met een snotneusje. De CAFzalf is voor andere oogklachten en te krijgen bij de dierenarts.
Doseerspuitjes - zonder naald en in verschillende groottes. Voor dwangvoeren, meds toedienen of water te geven
Meer informatie over toepassing en waarom je het in huis moet hebben vind je onder Ziektes in het hoofdmenu op deze pagina . Je vraagt je waarschijnlijk af waarom ik dit bij voorbaat in huis heb maar dit is puur in noodgevallen. Soms kun je niet meteen bij een goede dierenarts terecht en heb je wel direct iets nodig. Schroom niet om bij de enting van je konijn te vragen naar deze zaken, voor jezelf of je kinderen heb je ook een medicijnenkistje in huis.